BMW M3 Forum
BMW M3 Forum BMW M3 Gallery BMW M3 Reviews BMW M3 Social Groups BMW M3 Chat M3Forum Sponsors >>
Loading


Mobile M3forum
Go Back   BMW M3 Forum.com (E30 M3 | E36 M3 | E46 M3 | E92 M3 | F80/X) > BMW M3 Discussions > E46 M3 (2001-2006)
Tire Rack Buy Winter Tires Now!
Not a member? Register Now!
Register Gallery All Albums Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Calendar FAQ

E46 M3 (2001-2006) Engine: S54 - Max Hp: 333 hp at 7,900 rpm / 262 lb/ft at 4,900 rpm
Total Produced: 45,000+ - Years Produced: 2001 to 2006.


 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old Tue, Oct-10-2017, 09:34:52 PM   #1
CNano8
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 9
Reputation: 0 CNano8 is on a distinguished road
Location: Boston

United States




Default Misfires/rough driving after VANOS work!

Hey guys so I've just finished up installing a new exhaust hub since my old one was cracked. Both tangs were broken off in the oil pump disc but thankfully stayed in there which saved my engine! Dr Vanos re-drilled my disc for me with smaller holes and I put in a new oem exhaust hub assembly including the timing chain gear. While I had the vanos removed I rebuilt it using the Beisan kit and following their detailed instructions and that seemed to go just fine.

Before I go any further, *full disclosure* while removing the vanos solenoid I dropped it like a jackass.. It landed right on the connecter part and a piece of it broke off. The harness connector still goes on and stays there with a zip tie. I know these things are prone to having the solder joints crack under normal conditions, never mind giving it a 3' drop to a concrete floor so it may be f*cked but I dk. I did clean the solenoid assembly using magnets and brake cleaner as directed in the Beisan instructions.

So I finish the install, the splined teeth are in their correct slots (first available tooth etc), checked cam timing with the alignment bridge, rotated engine by hand and checked again. I was fairly confident this job was done so I buttoned things up and nervously fired up the car. It started fine, idled fine and revved fine (idle-2.5k rpm) so I burped the cooling system and stopped for the night. The next morning I put the car on the ground and again it started fine, idled fine and warmed up as normal. I took it for a test drive just slowly cruising around my neighborhood in 2nd, 3rd and 4th gears letting the car get to temperature. The car was running like new then about 10 minutes or so into cruising the car started stumbling and misfiring badly. In my head I'm thinking wtf is this about the car was just fine.. then it proceeded to get a bit worse with the stumbling and to a point where the car was barely drivable and threw the SES light (codes below). The exhaust note sounded like a Subaru. I babied it home and pulled the valve cover thinking my timing was off or something because I was relatively sure the ignition coils weren't bad but now I'm not so sure because I believe they're Bremi coils. NGK spark plugs only have 10k on them. What I find odd is if the timing was set incorrectly shouldn't have the car ran like shit from the first start?

My thinking is I have 3 possible problems:
Messed up the hub/vanos install and timing is not correct (this does not explain why the car drove fine for the first 10 minutes)
Coil packs went bad during the test drive (would explain why the car ran fine for 10 minutes then had issues)
Vanos solenoid is bad from me dropping it on the floor (im not sure if this will cause immediate issues during cold start or not)



NOTES/NEW PARTS (all oem bmw parts besides beisan)
'06 M3 ZCP with 51000 miles

-Exhaust hub assembly
-Beisan vanos rebuild
-timing chain guide
-timing chain tensioner
-coolant expansion tank
-all coolant hoses
-waterpump
-thermostat

SES Codes
P0420 (had this thrown a couple times before from my exhaust)
P0430 (had this thrown a couple times before from my exhaust)
P0300
P0302
P0305


What do you guys think? Any help would be appreciated. Thanks

https://drive.google.com/file/d/0B0i...ew?usp=sharing (cam pics)
https://drive.google.com/file/d/0B0i...ew?usp=sharing (cam pics)
__________________
'06 M3 ZCP
'06 Evo IX on OHLINS
'99 Miata
Jump to top CNano8 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Register now and remove these ads
 

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT. The time now is 02:31:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
M3Forum.com and M3forum.net is in no way sponsored, endorsed or affiliated by or with BMW NA / BMW AG or any of it's subsidiaries or vendors.
BMW and M3 (E90 M3 | E92 M3 | E93 M3 | E46 M3 | E36 M3 | E30 M3) are registered trademarks of BMW AG.
M3Forum Terms of Service
Copyright 1999-2017 M3Forum.com
Discussing Misfires/rough driving after VANOS work! in the E46 M3 (2001-2006) Forum - Engine: S54 - Max Hp: 333 hp at 7,900 rpm / 262 lb/ft at 4,900 rpm
Total Produced: 45,000+ - Years Produced: 2001 to 2006. at BMW M3 Forum.com (E30 M3 | E36 M3 | E46 M3 | E92 M3 | F80/X)