BMW M3 Forum
BMW M3 Forum BMW M3 Gallery BMW M3 Reviews BMW M3 Social Groups BMW M3 Chat M3Forum Sponsors >>
Loading


Mobile M3forum
Go Back   BMW M3 Forum.com (E30 M3 | E36 M3 | E46 M3 | E92 M3 | F80/X) > BMW M3 Discussions > E46 M3 (2001-2006)
Tire Rack Buy Winter Tires Now!
Not a member? Register Now!
Register Gallery All Albums Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Calendar FAQ

E46 M3 (2001-2006) Engine: S54 - Max Hp: 333 hp at 7,900 rpm / 262 lb/ft at 4,900 rpm
Total Produced: 45,000+ - Years Produced: 2001 to 2006.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Sat, Nov-17-2018, 01:39:26 PM   #51
BubbaTree
BubbaTree
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 200
Reputation: 0 BubbaTree is on a distinguished road
Location: Surprise

United States




Default Re: Noise for few seconds at first startup

Zaharias, you're right. I'm referring to the screws that connect the two parts shown in your photo. Incidentally, I think I've solved my problem, but thanks to those who offered help.
Jump to top BubbaTree is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Register now and remove these ads
Old Sat, Nov-17-2018, 01:41:06 PM   #52
Eduki
Registered User
 
Eduki's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 121
Reputation: 0 Eduki is on a distinguished road
Location: Bilbao

Spain




Default Re: Noise for few seconds at first startup

Quote:
Originally Posted by BubbaTree View Post
Zaharias, you're right. I'm referring to the screws that connect the two parts shown in your photo. Incidentally, I think I've solved my problem, but thanks to those who offered help.
And how you did it, if this could be for help for any other in the same situation?
Jump to top Eduki is offline   Reply With Quote
Old Sat, Nov-17-2018, 07:13:06 PM   #53
BubbaTree
BubbaTree
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 200
Reputation: 0 BubbaTree is on a distinguished road
Location: Surprise

United States




Default Re: Noise for few seconds at first startup

I was hoping no-one would ask that question because the answer is a little embarrassing. I went to HF and bought the correct size ( E-5) torx wrench! I had been using my old E-6 and rounded off the head of one screw, but the E-5 worked fine! All is locked down now, and I'll again run the vanos test to see what happens.
Jump to top BubbaTree is offline   Reply With Quote
Old Tue, Nov-27-2018, 01:40:07 PM   #54
ClutchKickChris
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 1,688
Reputation: 0 ClutchKickChris is on a distinguished road
Location: Tampa

United States




Default Re: Noise for few seconds at first startup

So I found an interesting "fix" to my issue which has greatly reduced the startup noise....

I changed the oil from Castrol TWS 10W60 to Liqui Moly 10W60.....

This was simply a planned oil change at 5-6000 mile. After a day of driving I noticed the car barely makes the rattle sound upon startup after sitting for 6+ hours.

Not saying it'll fix all your issues but my startup rattle is so quiet now it's not noticeable which seems normal to me!
__________________


Jump to top ClutchKickChris is offline   Reply With Quote
Old Tue, Nov-27-2018, 02:19:00 PM   #55
zaharias
Registered User
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 215
Reputation: 0 zaharias is on a distinguished road
Location: Chios/Greece

Greece




Default Re: Noise for few seconds at first startup

Quote:
Originally Posted by ClutchKickChris View Post
So I found an interesting "fix" to my issue which has greatly reduced the startup noise....

I changed the oil from Castrol TWS 10W60 to Liqui Moly 10W60.....

This was simply a planned oil change at 5-6000 mile. After a day of driving I noticed the car barely makes the rattle sound upon startup after sitting for 6+ hours.

Not saying it'll fix all your issues but my startup rattle is so quiet now it's not noticeable which seems normal to me!
Thanks for the input.
Keep as updated while you do some miles.
I also use Liqui Moly but know I have Pentosin since my mech was out of stock on LM.
I will try a used Vanos valve body as Raj said a valve may have some leak and report back.
Jump to top zaharias is offline   Reply With Quote
Old Tue, Nov-27-2018, 02:43:46 PM   #56
TboneM3
YNWA
 
TboneM3's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 8,078
In the garage:
Reputation: 0 TboneM3 is on a distinguished road
Location: Socal

United States




Default Re: Noise for few seconds at first startup

LM has a slightly higher viscosity and a higher cold pour (not actually a good thing) than TWS, so that could be it. Maybe not ideal in cold climates, mind.

Keep in mind, the old oil has thinned out and the new stuff is at its best. Any perceived change may go away over time. Might be so slow you don't even notice.
__________________
/// 2004 SilberGrau M3 · Coupe · 6MT · slicktop · manual seats · zero options · JOURNAL
-NA S54-


·Evolve-R Alpha N · Evolve CSL CF Airbox · Eventuri Scoop · Supersprint V1 stepped 63mm · SS V1 S pipe 63mm + 200 cell HFC · OE sect 2 60mm · SS Sport 60mm
·Besian · RE pullies/fan delete · WPC rod bearings · GroundControl S/A (Koni/Eibach 440/550) + tall RSMs · TMS Camber & Subframe plates · SPC Adj alloy rear camber arms
·RE Trans Mounts · AKG poly SUB/DIFF 95a · SDW RTAB · Weighted ///M knob + UUC DSSR + delrin carrier bush · OE CSL trunk · APEX 75mm Studs
·Sportline 8S 18"x8.5/9.5" · MPSS 245/275 · Brembo 996 36/40 345mm CSL Textar FF & 28/30 328mm CSL ATE "D738" FF · CM brackets & ss/teflon lines
·Pioneer DEH-80PRS · Eclipse PA5422 · CDT HD-6 + WS-100i · CDT EX-530 · 8" Kicker

DD/Beater: 1999 Civic LX - Kenwood x998 · PPI 1600.4 · CDT HD-6 + HD-100 · CDT EX-530 · DVC 10"
Jump to top TboneM3 is online now   Reply With Quote
Old Wed, Dec-05-2018, 03:21:16 PM   #57
zaharias
Registered User
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 215
Reputation: 0 zaharias is on a distinguished road
Location: Chios/Greece

Greece




Default Re: Noise for few seconds at first startup

Could this be a faulty Vanos pressure accumulator?
Jump to top zaharias is offline   Reply With Quote
Old Wed, Dec-05-2018, 06:20:11 PM   #58
Cmamainer
Registered User
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 46
In the garage:
Reputation: 0 Cmamainer is on a distinguished road
Location: Portland

United States




Default Re: Noise for few seconds at first startup

Quote:
Originally Posted by zaharias View Post
Could this be a faulty Vanos pressure accumulator?
Changed it, no improvement.
Jump to top Cmamainer is online now   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT. The time now is 05:32:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
M3Forum.com and M3forum.net is in no way sponsored, endorsed or affiliated by or with BMW NA / BMW AG or any of it's subsidiaries or vendors.
BMW and M3 (E90 M3 | E92 M3 | E93 M3 | E46 M3 | E36 M3 | E30 M3) are registered trademarks of BMW AG.
M3Forum Terms of Service
Copyright ©1999-2017 M3Forum.com
Discussing Noise for few seconds at first startup in the E46 M3 (2001-2006) Forum - Engine: S54 - Max Hp: 333 hp at 7,900 rpm / 262 lb/ft at 4,900 rpm
Total Produced: 45,000+ - Years Produced: 2001 to 2006. at BMW M3 Forum.com (E30 M3 | E36 M3 | E46 M3 | E92 M3 | F80/X)